nieuws

VeiligheidNL start pilot voor veilige werkvloer

Publicatie

19 apr 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

VIBE (Versnelling door Inzet Branche/Bedrijfs Experts) helpt bedrijven om veilig en gezond werken. Dat gebeurt volgens het train-de-trainer principe. Medewerkers uit de branche worden opgeleid tot facilitator (VIBE-expert) op het gebied van het beïnvloeden van gedrag en cultuur. De expert zorgt vervolgens voor bewustzijn, signaleert wat er aan de hand is rondom veilig en gezond werken en reikt tools aan om de gestelde doelen te behalen. Zo kan het bedrijf er van binnenuit voor zorgen dat medewerkers verder in beweging komen. Het doel is dat de methode na de pilot door de brancheorganisatie zelf wordt ingezet.

 

Handvatten

Met de pilot wil VeiligheidNL bedrijven stimuleren om zelf meer verantwoordelijkheid te nemen bij het organiseren van gezond en veilig werken. Daarmee sluit VeiligheidNL aan bij de doelstellingen van het Programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken van het ministerie van SZW. 'We zien dat bedrijven vaak moeite hebben met het vanuit het bedrijf stimuleren van veilig gedrag op de werkvloer. Met VIBE bieden we bedrijven hier handvatten voor', aldus Victor Zuidema, Projectleider Arbeidsveiligheid van VeiligheidNL.

 

Positief

De pilot wordt door de branches als positief ervaren. Zij verwachten met het project een extra impuls te kunnen geven aan veilig werken op de werkvloer. Daarnaast zou het een instrument kunnen zijn om bedrijven te scannen om na te gaan in hoeverre veiligheidsperceptie deel uitmaakt van het werkproces. De VIBE-pilot, die mede mogelijk wordt gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wordt in oktober 2016 afgerond en is dan door geïnteresseerde branches en bedrijven in te zetten.

 

Deelnemers

De tien deelnemende bedrijven zijn: Roozemond, Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling, KWS Infra, Dura Vermeer Bouw Zuid West BV, samen met partners installatiebedrijf Roodenburg en Rojo Steigerbouw B.V., Hoogheemraadschap Delfland met drie organisatie onderdelen, en Hertel, LSB groep en Van der Panne.

 

 

 

 

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.