nieuws

Verscherpt toezicht risicobedrijven Zuid-Holland

Publicatie

2 feb 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ExxonMobil, Shell, veiligheid

De provincie Zuid-Holland versterkt de aandacht voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) bij risicovolle bedrijven. Het toezicht wordt met name verscherpt bij de chemie, raffinaderijen en de tank op- en overslag.

In de zomer van 2017 heeft zich bij de raffinaderijen van Shell Pernis en ExxonMobil een aantal incidenten voorgedaan. Uit onderzoek is gebleken dat beide incidenten het gevolg waren van menselijke fouten. Voor de provincie reden om de inzet van VTH te versterken, met als voornaamste argument het leefmilieu voor de inwoners van Zuid-Holland te kunnen waarborgen.

Near misses

Zowel Shell als ExxonMobil zijn na de incidenten onder verscherpt toezicht geplaatst. Zodoende moeten beide bedrijven maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. Daarbij past de provincie een verscherpt toezicht regime toe. Dit houdt onder meer in dat Shell en ExxonMobil een rapportageverplichting hebben over alle near misses (bijna ongevallen), en dat de provincie vaker aangekondigde en onaangekondigde controles zal uitvoeren.

Bron: Provincie Zuid-Holland