nieuws

Versterking Duitse bruggen met hoogsterktebeton

Publicatie

20 jul 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Tijdens de renovatie van de Duitse Rheinbrücke Maxau, die wordt uitgevoerd door een Nederlands-Duits consortium, wordt de brug versterkt met ‘hoogsterktebeton’. Uitvoerder Bolidt uit Hendrik-Ido-Ambacht voorziet de bijna 300 meter lange kabelbrug van een zelf ontwikkelde hecht- en slijtlaag.

In totaal zijn naar schatting ruim tachtig Duitse stalen bruggen toe aan renovatie, onder meer door vermoeiing van de stalen constructie. In veel gevallen gaat het om belangrijke verkeersaders en dit betekent dat er eigenlijk geen tijd en mogelijkheid is deze bruggen lange tijd af te sluiten. Het Nederlands-Duits consortium dat de Rheinbrücke Maxau brug onder handen neemt, heeft een oplossing gevonden in de betrokkenheid van Bolidt. Het materiaal dat Bolidt gebruikt voor de nieuwe hecht- en slijtlaag – Boligrip – heeft een kortere doorlooptijd dan bijvoorbeeld asfalt. Het is bovendien slijtvaster en daardoor veiliger voor het verkeer in alle weersomstandigheden. Ook is er geen sprake van plastische vervorming, daar waar asfalt bij remmend en optrekkend verkeer vaak ‘opstroopt’.

De zelf ontwikkelde Bolimix-machine kan meer dan 10.000 vierkante meter kunststof hecht- en slijtlaag aanbrengen. Deze machine heeft zich eerder al bewezen op onder andere de Erasmusbrug in Rotterdam maar ook op andere bruggen over de hele wereld. Zo nam Bolidt in Australië de West Gate Bridge onder handen en in Nieuw-Zeeland de Auckland Harbour Bridge. Met de opdracht voor de Rheinbrücke Maxau zet het bedrijf nu ook voet op de Duitse markt.

De bouwpartijen voor deze brug zijn Leonard Weiss Bauunternehmung en Strukton International. De renovatie is opgesplitst in twee fases van elk een half jaar, waarbij het verkeer zoveel als mogelijk wordt ontzien. Het werk aan de eerste rijbaan moet in het najaar afgerond zijn. De tweede rijbaan wordt in 2019 gerealiseerd.

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.