nieuws

Versterking voor project Afsluitdijk

Publicatie

9 jul 2018

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

afsluitdijk

Het consortium Levvel krijgt ondersteuning bij het project Afsluitdijk. De komende jaren zal Arcadis intensief meewerken aan het project, in het ontwerp- en omgevingsmanagementteam. Het consortium bestaat uit Van Oord, BAM en Rebel, en zal de versterking van de Afsluitdijk ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden gedurende 25 jaar.

Het project omvat het versterken van de 32 kilometer lange dijk terwijl ook de afvoercapaciteit wordt vergroot. Aan de kant van de Waddenzee wordt de dijk verhoogd en met een nieuwe bekleding versterkt. Levvel gebruikt daarvoor innovatieve en speciaal voor de Afsluitdijk ontwikkelde betonnen elementen, de Levvel-blocs. Deze blokken wegen zo’n 6.500 kilo per stuk, zijn zeer sterk, hebben een golfremmende werking en zijn eenvoudig te plaatsen. Er worden in Harlingen zo’n honderd blokken per dag in een volledig geautomatiseerd proces geproduceerd en per schip naar de dijk vervoerd. Vanaf een kraanponton worden in totaal zo’n 75.000 Levvel-blocs geplaatst.

Spuicapaciteit

Om ook de afvoercapaciteit te vergroten, worden de spuisluizen uitgebreid en worden er pompen ingebouwd. Zo kan meer water worden afgevoerd naar de Waddenzee dat via de IJssel het IJsselmeer instroomt. Voor de bouw van de nieuwe pompen en de extra spuicapaciteit blijven de bestaande monumentale Spuisluizen in Den Oever intact en worden zij gerenoveerd. De energie voor de pompen wordt op duurzame wijze opgewekt met 2,7 hectare zonnepanelen bij Den Oever. De opdracht vertegenwoordigt een waarde van circa 550 miljoen euro.

Lees ook het interview met Richard Jorissen, directeur van het hoogwaterbeschermingsprogramma in iMaintain 5 2018.

Klik hier voor de projectpagina van Rijkswaterstaat over het versterken van de Afsluitdijk.

iMaintain 8, 2019

24 september 2019

Prestatiemanagement
iMaintain Prestatiemanagement 2019: Creating Value

Wanneer 2 Oct 2019
Locatie Oranjerie Hydepark, Hydeparklaan 10, 3941 ZJ Doorn