nieuws

Doorschuifsysteem regelt vlotte renovatie van stalen bruggen

Publicatie

17 okt 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

infrastructuur, onderhoud

De komende jaren moeten veel naoorlogse stalen verkeersbruggen worden gerenoveerd. Om die opgave soepel te laten verlopen, hebben adviesbureau Expericon, Iv-Consult, Hollandia Infra en Mammoet gezamenlijk een vernieuwend concept bedacht: de doorschuifbrug. Daarmee kunnen stalen bruggen systematisch en milieuvriendelijk worden gerenoveerd.

Grondgedachte van het concept is dat bestaande stalen brugconstructies zich bij uitstek lenen voor hergebruik. Een stalen brugconstructie is doelmatig te demonteren, reviseren en upgraden en is – mede dankzij het geringe eigen gewicht – met weinig hinder voor verkeer en omgeving eenvoudig te transporteren om opnieuw te worden ingezet op een andere locatie.

Tweede leven

Met het concept kan een te renoveren stalen brug vlot worden vervangen door een stalen brug die reeds is gerenoveerd. Op zijn beurt wordt de verwijderde stalen brug gerenoveerd, wederom snel en onder optimale omstandigheden. Na beperkte constructieve aanpassingen en desgewenste toevoeging van slimme monitorsystemen gaat de brug op transport naar zijn nieuwe locatie, om daar een toekomstbestendig tweede leven te beginnen. Op die locatie wordt de bestaande brug verwijderd en zo ontstaat een efficiënt doorschuifsysteem in stalen bruggen.

Bekijk hier de animatie-video over de Doorschuifbrug.

Fotocredit: IV Groep
Bron: IV Groep