nieuws

Voetbalrobots TU Eindhoven voor derde keer wereldkampioen

Publicatie

7 apr 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De Eindhovense robots stonden voor de negende keer op rij in de finale en moesten het opnemen tegen team Water van de universiteit van Beijing. Na een gelijke stand van 3-3 moesten er penalty’s aan te pas komen om uit te maken wie wereldkampioen zou worden. De Chinezen namen de eerste vijf penalty’s, maar die wist de Eindhovense keeper allemaal te stoppen. De Eindhovense voetbalrobots hadden daarna maar één goal nodig voor de wereldtitel. Meteen bij de eerste penalty was het raak. ‘Ik heb er gewoon geen woorden voor’, reageerde teamcoach en TU/e-studente Lotte de Koning direct na de wedstrijd uitgelaten en opgelucht. ‘Het was zo ongelooflijk spannend!’

Zorgrobot

Ook de zorgrobot van de TU/e haalde een uitstekende resultaat met de tweede plaats in de @Home-League. Dit is een competitie van robots die als hulpje-in-huis functioneren. De zorgrobots, AMIGO en SERGIO, pakten vooral punten in de restaurant-challenge, en op het onderdeel persoonsherkenning. Bij de objectherkenning en –manipulatie lieten ze echter punten liggen.

De RoboCup 2016 werd gespeeld in het Duitse Leipzig. Het doel is de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica te versnellen. Doordat de regels steeds strenger worden en doordat de teams na de toernooien al hun kennis delen, gaat de technologie snel vooruit.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.