nieuws

Voortaan per boot naar platforms Ameland

Publicatie

22 jul 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

De inzet van de nieuwe boot ‘Vigilant’ gaat hier een bijdrage aan leveren door menskracht en materieel op een zo efficiënt mogelijke manier in te zetten. Ook betekent het een milieuwinst omdat de CO2-uitstoot van helikopters achterwege blijft. De manier van werken bespaart ook veel tijd, vooral voor NAM-medewerkers die op Ameland of elders in Noord-Nederland wonen. Nu reizen zij via de helihaven van Den Helder naar de platforms.

 

Ten noorden voor de kust van Ameland bevinden zich twee platforms van NAM voor de aardgaswinning uit het Amelandgasveld. Op het moederplatform werken dagelijks zo’n twintig medewerkers aan de gasproductie en -behandeling. Ze onderhouden ook het onbemande platform ernaast. Net als op de andere platforms op de Noordzee wisselt NAM de bemanning met helikopters, die het bedrijf ook inzet voor onderhoud en transport van onderdelen. Vanaf augustus gaat dat transport via zee.

 

Economisch

Veltman Marine Services ontwikkelde een speciale boot en NAM twee aanlandsteigers met brede treden. De medewerkers van NAM stappen op in het Friese Holwerd. Hiervoor bouwde Veltman Marine Services een ontvangstruime, compleet met een pendel- en taxiservice. Medewerkers kunnen ook op Ameland worden opgehaald.

Begin 2015 is het nieuw ontwikkelde ‘walk-to-work’ schip Kroonborg in gebruik genomen door de NAM voor het onderhoud aan de ruim twintig offshore platforms in de Zuidelijke Noordzee, zowel in het Nederlandse als in het Engelse deel. Met de inzet van de Vigilant geeft de NAM verder invulling aan haar beleid om de kleine gasvelden op de Noordzee zo economisch mogelijk te exploiteren. De jaarproductie uit Amelandgasveld is ongeveer gelijk aan de jaarlijkse gasbehoefte van de provincie Friesland.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.