nieuws

WCM Regiolinqs: Smart maintenance needs smart people

Publicatie

22 jun 2017

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

smart maintenance

Op woensdag 21 juni vond een nieuw event plaats: de WCM Regiolinqs. Deze bijeenkomst georganiseerd door Industrielinqs (uitgever van iMaintain) en  WCM. Smart Maintenance staat centraal, daarnaast wordt tijdens elke WCM Regiolinqs een aansprekend voorbeeld uit de betreffende regio behandeld.

Tijdens de eerste bijeenkomst het thema ‘Smart maintenance needs smart people’ op de agenda. Henk Akkermans (directeur WCM) vertelde over zijn recente onderzoek ‘Smart Moves for Smart Maintenance’. Hij liet zien dat waar vroeger de industrie voorop liep als het ging over vernieuwingen, de tijden nu veranderd zijn. Kleine kinderen groeien spelenderwijs op met 3d-brillen en virtual reality toepassingen, onze auto’s zitten al vol met sensoren en we verwachten dat nieuwe apps op onze smartphone automatisch al integreren met onze locatie, onze agenda et cetera. Maar, hoe zit het met de Nederlandse industrie? Hoe gaan we er voor zorgen dat deze nieuwe technieken ook daar landen en voor een grote efficiëntieslag gaan zorgen? In de WCM-fieldlabs proberen we daarom diverse nieuwe technieken uit.

Edwin Langstraat, projectmanager Scheepvaart en Transport College (STC), nam het stokje over en gaf aan dat hij met de oefenfabriek van het STC in Brielle een plan heeft om te groeien naar een ‘Plant of the Future’. Hij vertelde onder meer over zijn visie over hoe een fabriek van de toekomst eruit komt te zien. Centraal stond hierbij de vraag: in hoeverre verandert de rol van de operator in die digitale fabriek als het bedienen en bewaken naar de achtergrond gaat en hij meer ingezet wordt bij het organiseren en uitvoeren van smart maintenance? Daarna kregen de bezoekers een rondleiding door de oefenfabriek van STC.

In het iMaintainnummer van september komt een uitgebreid verslag van de dag. Op 9 november 2017 vindt de tweede WCM Regiolinqs plaats, in Drachten.