nieuws

Wiskundig model helpt diversiteit in organisatie verbeteren

Publicatie

20 aug 2015

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Een scala aan mechanismen houdt diversiteit binnen een organisatie tegen: sociale stereotypen, onbewuste vooroordelen, verantwoordelijkheden ten opzichte van familie, de cultuur binnen een bedrijf en achterstanden op het gebied van onderwijs van gemarginaliseerde groepen. Deze factoren kunnen elkaar versterken en tegenwerken, waardoor het heel moeilijk is om vast te stellen welke factoren die verandering blokkeren en ze vervolgens aan te pakken.

 

Onbewust vooroordeel

De onderzoekers benaderden het probleem pragmatisch. Ze selecteerden drie factoren die bepalend zijn voor diversiteit: de snelheid waarmee mensen worden aangesteld en vertrekken bij een organisatie, de diversiteit van de sollicitanten, en de eventuele bias bij het aanstellen en laten vertrekken van mensen. In hun studie laten de onderzoekers zien hoe deze indicatoren kunnen worden gebruikt om de knelpunten te ontwaren en ze al doende op te lossen.

 

Aanstellingsbias

Ze ontwikkelden een raamwerk om de obstakels en kansen voor veranderingen te identificeren. Het identificeren van de bias, het (onbewuste) vooroordeel, staat hierin centraal. Het model demonstreert hoe een organisatie kan blijven hangen in een homogeen personeelsbestand als er sprake is van aanstellingsbias en vertrekbias. Als bijvoorbeeld sollicitanten van ondervertegenwoordigde groepen een kleinere kans hebben om aangenomen te worden en vervolgens vaker de organisatie verlaten, misschien omdat zij het werkklimaat als negatiever ervaren dan werknemers van de dominante groep, zal de diversiteit van het personeelsbestand ondanks pogingen van de organisatie niet verbeteren.

Het model geeft inzicht in de omvang van de aanstellingsbias en vertrekbias en biedt daarmee aanknopingspunten om de diversiteit van het personeelsbestand te verbeteren.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.