nieuws

Wissels Hilversum terug in sneltreinvaart

Publicatie

24 okt 2014

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Begin april kreeg ASSET Rail de vraag of zij samen met de moederbedrijven ervoor konden zorgen dat de wissels in Hilversum voor 1 oktober 2014 weer in dienst konden zijn. Op een vraag als deze kon niet direct antwoord gegeven worden, maar binnen een week was de gezamenlijke kick-off een feit. Een team van ASSET Rail, ARCADIS, Dura Vermeer en Imtech heeft in korte tijd samen met ProRail de haalbaarheid onderzocht. Na twee weken was er een inhoudelijke GO en het bouwteam van Hilversum was een feit. Doordat ProRail de expertise van de betrokken partijen optimaal inzette, heeft het bouwteam een project met een normale doorlooptijd van anderhalf jaar kunnen plannen in een periode van 25 weken. Dankzij de medewerking van en de goede samenwerking tussen alle betrokken bedrijfsonderdelen binnen ProRail is het ontwerpproces voor dit wijzigingsproject in slechts twaalf weken doorlopen.

Terugbrengen van de wissels
In het weekend van 13/14 september is in Hilversum de eerste fase van het terugbrengen van de wissels uitgevoerd. In een periode van 52 uur, waarin geen treinverkeer mogelijk was tussen Weesp en Hilversum, hebben ASSET Rail, ProRail, Dura Vermeer, ARCADIS en Imtech gezamenlijk gewerkt aan het inbrengen van 4 nieuwe wissels en het aanpassen van de ligging van het spoor. Voorafgaand aan dit weekend zijn er in de nachtelijke uren al verschillende voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Het bouwteam heeft gewerkt met een planning die in goed overleg met de gemeente Hilversum is opgesteld.

In het weekend van 27/28 september is de tweede fase van het project uitgevoerd. De focus lag ditmaal op het aanpassen van de bovenleidingconstructie. Door optimalisering van het doel-tracé van de wissels is een nieuw en slim ontwerp gemaakt met minimale impact op de bestaande constructie. Zo is voorkomen dat er veel tijd verloren zou gaan aan sloopwerk.

In de nacht van maandag op dinsdag 29/30 september is de treinbeveiliging aangepast en zijn de wissels definitief weer in dienst gesteld. Ook dit moment is zonder problemen verlopen. Na een zeer intensieve periode is het project op tijd gereed gekomen. Bovendien binnen budget gerealiseerd en zonder wijzigingen.

Betrouwbaarheid
De komende weken worden de wijzigingen goed gedocumenteerd. De revisiegegevens worden verwerkt en terug geleverd in de hiervoor gebruikte systemen. Hierdoor is het voor onderhoudsaannemer ASSET Rail mogelijk om de komende jaren de wissels op een verantwoorde manier te onderhouden en te zorgen voor de gewenste betrouwbaarheid.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.