nieuws

Zelfklimmende kraan bouwt windturbines

Publicatie

15 jun 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het idee van de klimmende kraan komt uit de koker van ontwerper van windmolens Henk Lagerweij: ‘Windturbines worden steeds groter, zwaarder en hoger. Dat betekent enerzijds dat we met minder windmolens meer energie produceren. Anderzijds wordt het bouwen van zulke hoge masten steeds duurder. De kranen die hoge windturbines kunnen bouwen zijn schaars en duur. Ook nemen ze veel ruimte op de bouwplaats in beslag of moet begroeiing worden gekapt. Dat bracht mij op het idee een kraan te ontwerpen die met de mast meeklimt terwijl hij deze opbouwt.’

Prototype

Lagerwey vervoert deze kraan op drie reguliere trailers en bouwt binnen een halve dag op. Ook heeft de kraan maar een kleine kraanopstelplaats nodig. Dezelfde kraan kan ook worden gebruikt voor eventueel onderhoud.”

Het ontwerp van de kraan is afgerond. Lagerwey wil een eerste prototype van de kraan begin 2017 testen. De kraan past op dit moment alleen op de modulaire stalen masten die Lagerwey gebruikt voor het bouwen van de torens van een windturbine. De modulaire mast bestaat uit stalen platen die op de bouwlocatie aan elkaar worden gemonteerd door middel van bouten in voorgefabriceerde uitsparingen. Langs dezelfde uitsparingen klimt de kraan omhoog.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.