nieuws

Zelfsturende vloot voor Amsterdam

Publicatie

19 sep 2016

Categorie

iMaintain

Soort

nieuws

Tags

Het project Roboat onderzoekt de mogelijkheden van zelfsturende boten, die mensen en goederen kunnen vervoeren maar ook van autonome vaartuigen die zichzelf binnen een paar uur kunnen opbouwen tot tijdelijke constructie, verplaatsbare bruggen of drijvende podia. Tot slot richten de initiatiefnemers zich op 'environmental sensing'. Hierbij wordt gedacht aan onderwaterroboats die metingen in rioleringssystemen uitvoeren om ziekteverwekkende stoffen vroegtijdig op te sporen of Roboats die de grachten ontdoen van ronddrijvend afval.

 

Het bestuderen en testen van autonome vaartuigen is nog niet eerder zo breed opgepakt.  Roboat wordt uitgevoerd onder de vlag van de Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) in samenwerking met onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT), Technische Universiteit Delft (TUD) en Wageningen University & Research (WUR).

 

Het onderzoek, waar het Amerikaanse MIT 20 miljoen euro insteekt, wordt uitgevoerd in Amsterdam maar dient als voorbeeld voor steden over de hele wereld.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.