nieuws

Zonne-energiesysteem succesvol op platform Leman Echo geïnstalleerd

Publicatie

7 apr 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

NAM, offshore, zonne-energie

NAM en Shell UK hebben het duurzame zonne-energiesysteem van technologiebedrijf VONK succesvol geïnstalleerd op het platform Leman Echo op het Engelse deel van de Noordzee.

Het hybride powersysteem bestaat uit 152 zonnepanelen en drie containers met daarin geavanceerde technologie. In de containers is onder meer een accu-unit aanwezig voor opslag van energie. Het Leman Echo-platform kan naar verwachting 95 procent van de tijd op zonne-energie functioneren.

De eerste ervaringen met het systeem laten zien dat het aan alle verwachtingen voldoet. De energieopbrengst is hoog en het systeem is bedrijfszeker. NAM en Shell UK gaan nu na of dit systeem op andere platforms op zee kan worden toegepast .

Het energiesysteem levert een forse CO2-reductie op: het platform draait voornamelijk op zonne-energie in plaats van dieselgeneratoren. Ook vliegen er geen helikopters meer naar dit platform voor het onderhoud van generatoren. Slechts eenmaal per jaar vaart het onderhoudsschip de Kroonborg langs voor onderhoud en dit schip vaart op de duurzame brandstof GTL.